ZAF

Grgich Scholarship Fund

Miljenko Mike Grgich

Kalifornijski vinar hrvatskoga podrijetla Miljenko Mike Grgich poznato je ime u svijetu vina, jedan od pionira moderne američke vinske industrije. Tamo uživa, moglo bi se reći kultni status, ponajprije zbog velikog uspjeha davne 1976. godine, koji je u velikoj mjeri promijenio image američkih vina, ali i doveo do jednog novog pogleda uopće na vina iz tzv. Novog svijeta. Naime, kalifornijsko vino Chardonnay berbe '73, vinarije Chateau Montelena, dobilo je najveći broj bodova na "najslavnijem kušanju vina u povijesti," onom održanom u Parizu 1976. godine, što je dobilo ogroman publicitet i potaknulo nagli razvoj ove djelatnosti u Americi. Američko vino usred Pariza pobijedilo je favorizirane domaćine, čuvene svjetske brandove! Glavni enolog, kreator tog vina bio je Miljenko Grgich, što mu je osiguralo i mjesto u povijesti – 2008. godine, među prvima je primljen u Vintners Hall of Fame, Kuću slavnih vinara, utemeljenu u kalifornijskoj dolini Napa.

Ovaj je uspjeh vrlo važan za mnoge Amerikance – danas je Kalifornija jedna od najpoznatijih svjetskih vinskih destinacija, vinarstvo je važna popularna i vrlo profitabilna gospodarska grana. O tom uspjehu je napisana i knjiga (George M. Taber: Judgement of Paris, 2005, prevedena na hrvatski i objavljena u izdanju Školske knjige).

Inače, životni put Miljenka Grgicha oličenje je američkog sna. Rođen je 1923. u selu Desne, u dolini Neretve, osnovnu školu završava u rodnom kraju, srednju u Splitu, a 1949. upisuje Poljoprivredno - šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Opredjeljuje se za vinogradarstvo i vinarstvo, ali nezadovoljan političkom situacijom u zemlji emigrira, pred sam kraj studija, preko Njemačke u SAD. Nakon mnogih teškoća dolazi na mjesto enologa u novoj vinariji Chateau Montelena u dolini Napa u Kaliforniji, s čijim vinom i postiže spomenuti uspjeh. Međutim, poželio je proizvoditi vlastita vina – s ortakom Austinom Hillsom osniva vinariju u mjestu Rutherford, u srcu doline Napa. Vina im postaju vrlo popularna i cijenjena, primjerice služe se u Bijeloj kući i poklanjaju uvaženim gostima, posebice za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana.

I danas Miljenko Grgich uživa u vinu, pa i u kasnoj životnoj dobi s velikim žarom priča o njemu. Uživa u uspjesima hrvatskih vina, a i sam je, nakon povratka u Hrvatsku 1996. otvorio vinariju na poluotoku Pelješcu. Vrlo je ponosan i na neke naše znanstvene rezultate, primjerice otkriću da je kultna "američka" sorta Zinfandel hrvatskoga podrijetla, u čemu je i sam aktivno sudjelovao. Međutim, treba napomenuti i da je Miljenko Grgich veliki promotor našega Sveučilišta i Agronomskog fakulteta, gotovo da nema važnijeg nastupa da ne spomene velike zasluge znanja stečenog ovdje u njegovom uspjehu. Spomenimo samo dio interviewa Glasu Amerike povodom primanja u Kuću slavnih: "Ima puno tih stvari koje sam ja donio sa sobom u Ameriku, a pogotovo sveučilište, Poljoprivredni fakultet u Zagrebu, gdje sam ja studirao… to znanje je meni itekako pomoglo kad sam došao u Ameriku da sam se mogao odmah uključiti u vinsku industriju Amerike i doprinijeti nešto s mojim znanjem koje sam donio sa sobom. Kad sam došao, bio sam potpuni stranac, nisam ni jezik znao, bilo je vrlo neugodno u početku, ali jedino me je moje znanje moglo spasiti".

A diplomirao je tek po povratku u Hrvatsku, 1995. godine, u dobi od 72 godine, čime je zasigurno postao jedan od najstarijih diplomanata u povijesti našega Sveučilišta.

Prof. dr. sc. Edi Maletić
Agronomski fakultet

Prve stipendije Zaklade Miljenko Grgić

Čuveni hrvatski vinar iz Kalifornije, Miljenko Grgić, osnovao je zakladu čija su sredstva namijenjena studentima vinogradarstva - vinarstva na našem Fakultetu. Zaklada djeluje pod okriljem Hrvatske Školske Zaklade iz Kalifornije. Dodijeljene su prve stipendije, a dobitnice su Iva Šikuten, Aida Glavinić i Mare Miošić, studentice prve godine diplomskog studija Hortikultura - vinogradarstvo i vinarstvo.

7. veljača 2014. | više o Zakladi Miljenko Grgić